Overstappen energieleverancier
Essent, Nuon, Eneco of Delta, je kent ze wel. Het zijn de bedrijven die gas en elektriciteit leveren aan consumenten en bedrijven. Energieleveranciers doen dat in bij andere partijen die energie genereren, of ze produceren de energie zelf. Maar let op, er zijn veel verschillen tussen energieleveranciers onderling. Zo zijn er bepaalde aspecten waar je op moet letten als je een contract opstelt bij een energieleverancier. In dit artikel ga je lezen welke aspecten dat zijn en de manieren hoe je kan overstappen van energieleverancier.
Waarom overstappen van energieleverancier?
De belangrijkste reden dat mensen overstappen van energieleverancier is omdat ze dan geld besparen. Dat komt omdat sommige energieleveranciers slimmer hebben ingekocht, een ander verdienmodel hebben of met scherpe aanbiedingen nieuwe klanten werven.
Waar moet je opletten tijdens het overstappen?
Bij het overstappen naar een andere energieleverancier zijn er meerdere factoren waar je rekening mee moet houden. Houd rekening met de onderstaande punten als je gaat overstappen:
- Jaarverbruik: je verbruik moet je bij de hand hebben. Zorg dat je duidelijk bent over je jaarverbruik en leg dat voor aan verschillende leveranciers. Dan kunnen zij het beste een prijs bereken. Je kunt je jaarverbruik vinden op de jaarafrekening van je huidige energieleverancier.
- Energieprijzen: Besparen op de leveringskosten is het enige waar je echt op kan besparen. En als je gaat overstappen naar een andere energieleverancier, dan krijg je vaak korting en een welkomstpremies. Maar die zijn slechts tijdelijk.
- Vaste en variabele tarieven: Bij een vast tarief staat de prijs vast die je gaat betalen gedurende de tijd van je contract. Bij een variabel tarief kunnen de prijzen die je moet betalen verschillen. Als de prijzen van jouw energieleverancier dalen en je hebt gekozen voor een variabel tarief, dan hoef zelf ook minder te betalen. Bij een vast tarief heb je dus zekerheid dat je altijd hetzelfde moet betalen ook als de energie kosten gaan stijgen. Beide opties kunnen voordelig zijn.
- Bepaalde of onbepaalde tijd: Je kan kiezen voor een bepaalde tijd of voor een onbepaalde tijd. Bij een bepaalde tijd zit je aan het contract vast en zal je waarschijnlijk een welkomstpremies ontvangen. Bij onbepaalde tijd kan je zelf kiezen wanneer je wilt overstappen naar een andere energieleverancier, maar dan loop je wel de welkomstpremie mis.
- Enkel tarief of een dubbel tarief: Bij een dubbel tarief betaal je in de drukste uren meer en in de rustige uren minder. Bij een enkel tarief betaal je altijd hetzelfde bedrag. Denk goed na over in welke uren je huishouden de meeste energie verbruikt.
Hoe kan je overstappen van energieleverancier?
Als je wilt overstappen van je energieleverancier, zijn er verschillenden mogelijkheden. Zo kan je dat via een energiecollectief doen, door een energievergelijker of je gaat het overstappen zelf regelen.
Een energiecollectief is een collectief dat mensen in een grote groep samenbrengt zodat ze goedkoop energie in kunnen kopen. Daardoor kan het goedkopere tarieven aanbieden.
Als je er voor gaat kiezen om het probleem zelf aan te pakken dan is het belangrijk dat je goed op de bovenstaande punten let.
Met behulp van een energievergelijker gaat iemand, die gespecialiseerd is in het vergelijken van energiepakketten, jou helpen. Op basis van jouw persoonlijke situatie gaat de specialistgratis voor jou uitrekenen wat de voordeligste opties zijn. Als je van plan bent om gebruik te maken van een online energievergelijker, kijk dan eens op Energievergelijker.nl!